Minden kommunikációval kapcsolatos előadásomon megkérdezem a hallgatóságot, hogy mennyire figyelnek maguk, illetve mások testbeszédére? A tapasztalataim szerint az emberek jó része tisztában van a testbeszéd jelentőségével. A többség ennek ellenére meglepi, hogy a személyes kommunikációban mindösszesen 7%-os (!) szerepet játszanak csak a szavak, az összes többi információ, az úgy nevezett metakommunikációs tényezőkkel jut el a másik félhez (38%-ban a hang tónus, 55%-ban pedig a testbeszéd). Érdekes, hogy a megkérdezettek döntő többsége mégsem figyel tudatosan arra, hogy hogyan kontrollálja a testbeszédét, hogy ne legyen annyira árulkodó a metakommunikációja akkor, amikor azt nem szeretné!

Tegyük fel például, hogy valaki nem szeretné, ha látszana rajta, hogy izgul, esetleg tart a másiktól, egy találkozótól (ez lehet üzleti, vagy akár a legmagasabb szintű versenysport esemény is), hogy nagyon fontos neki ez a megbeszélés, vagy mérkőzés, amely előtt áll. Miként tudjuk ilyenkor azt a képet sugározni, hogy magabiztosak vagyunk? Hogyan tudjuk kizárni a külvilág fürkésző szemeit, amely olykor szinte a vesénkig lát? Ne feledjük el, hogy nincs második első benyomás. A tudatalattink nagyon hamar megérzi, meglátja a másikban ezeket a metakommunikációs árulkodó tényezőket. Az alábbiakban néhány egyszerű és rövid tippet gyűjtöttem csokorba, amely segíthet ebben az önkontrollban. A cél: magabiztosnak, határozottnak tűnni, legyőzhetetlen és mégsem arrogáns benyomást kelteni a másikban.

  1. Mosolyogjunk! Tudományos kutatások szerint már az is komoly folyamatokat indít el bennünk, ha egy kis mosolyt erőltetünk magunkra. Magabiztosnak tűnünk tőle és nem utolsó sorban nyitottság érzetét keltjük. 
  2. Megfelelő testtartás vegyünk fel! – Kihúzott hát, előrenéző tekintet, határozott lépések, karokat nem tesszük keresztbe.
  3. Tartsunk szemkontaktust a másik féllel, álljuk a tekintetét, még ha ez olykor nehéznek is tűnhet.
  4. Válasszunk megfelelő öltözéket, olyat, amiben határozottnak, jól öltözöttnek érezzük magunkat. Deion Sanders a New York Yankees játékosa mondta egyszer: „Ha jól nézel ki, jól érzed magad. Ha jól érzed magad, jól játszol. Ha jól játszol, akkor jól fizetnek!”
  5. A találkozónk, vagy meccsünk előtt vegyük fel két percre az úgynevezett hatalmi pózt (lásd Kevin Spacey-t a mellékelt képen). Ez bizonyítottan olyan fiziológia folyamatokat indít el bennünk (kortizol szint csökkenés), amely segít a stressz kezelésében, határozottabbnak érezzük magunkat majd tőle.
  6. Határozott (de nem túl erős) kézfogás. 7. Megfelelő hangtónust használjunk! Érthetően, megfelelő sebességgel beszéljünk. A benyomás az legyen: én ráérek, a mondandómra érdemes odafigyelni.
  7. +1 - Amennyiben bármi olyan dolog történik, amire nem voltunk felkészülve, azt határozottan vegyük tudomásul, ne keressünk kifogásokat, ne kapkodjunk, mutassuk azt, hogy bennünket semmi nem tud kibillenteni! Könnyebben vesszük az ilyen botlásokat, ha felkészülünk arra is, hogy történhetnek ilyen helyzetek. Nem az a kérdés, hogy megbotlunk-e olykor, hanem az, hogy hogyan állunk fel?

 Amennyiben a fenti lépéseket megtesszük, messze az átlag felett érezhetjük magunkat. Ezek egyszerű lépések, de mégsem könnyűek, elindítanak az önreflexió útján, amely végül a jobb, tisztább önismeret felé visz el bennünket. Jó kísérletezést, hajrá!

Kenyeres András 

business coach, a magyar férfi vízilabda válogatott mentál trénere

kenyerescoaching.com